آرامگاه ابوعلی سینا | فرهنگ همدان

آرامگاه ابوعلی سینا یکی از آرامگاه‌های مهم فرهنگی و تاریخی در ایران است که بازدید از آن برای هر ایرانی واجب است. بوعلی سینا بزرگ‌ترین فیلسوف و طبیب ایرانی است. آوازه این طبیب والا مقام ایرانی به تمام دنیا رسیده است. بنابراین توریست‌هایی که به ایران سفر می‌کنند نیز خواهان بازدید از مقبره بوعلی سینا هستند. علاوه بر این در مجموعه آرامگاه این طبیب ایرانی، مقبره عارف قزوینی شاعر نامی ایرانی و همچنین یکی از دوستان ابن سینا قرار دارد. موزه و باغ سبز و دلنشین این مجموعه سبب شده است که این آرامگاه به یک محیط گردشگری و تاریخی بدل شود. آرامگاه ابن سینا در سال 1376 جزء فهرست آثار ملی ایران شده است. چارتر 118 در ادامه به تمامی سوالات ذهنی شما درباره ابوعلی سینا خواهد پرداخت.

آرامگاه ابوعلی سینا

معرفی کوتاه درباره ابن سینا

قطعا همه ما بوعلی سینا را می‌شناسیم. اما داشتن اطلاعات جزئی درباره این فیلسوف قبل از بازدید از آرامگاه سبب می‌شود درک بهتر و بیشتری از این طبیب ایرانی داشته باشید. ابن سینا در سال 359 خورشیدی در شهر بخارا متولد و در سال 416 در همدان وفات یافت. ابن سینا تنها یک طبیب نبود؛ بلکه یک عالم به تمام معنا بود. ابوعلی سینا در تمامی علوم از جمله ریاضی، روانشناسی، فیزیک، جغرافیا، شیمی، پرشکی، فلسفه و منطق، زمین شناسی، ادبیات، شعر و نجوم صاحب نظر بود. 
او یک دانشمند بسیار تاثیرگذار در ایران و جهان است که کتاب قانون را نیز نوشته است. علاوه بر این بوعلی سینا کتاب‌های علمی دیگری با عناونین مختلف به زبان عربی و فارسی نوشته است. کتب و رساله‌های مهم و علمی این فیلسوف ایرانی به زبان انگلیسی نیز ترجه شده است. روز تولد بوعلی سینا طبیب دانای ایرانی در تقویم روز پزشک نامگذاری شده است.

با غذاهای سنتی همدان نیز آشنا شوید.

تاریخچه ساخت مقبره ابوعلی سینا ایران

آرامگاه امروزی ابن سینا در ابتدا به این شکل نبوده است. بلکه در طول تاریخ و دروان‌های مختلف تاریخی چون قاجار و پهلوی این آرامگاه به مرور ساخته شد که در ادامه به صورت مختصر به تاریخچه آن می‌پردازیم. ابوعلی سینا در جنگ و جدال شمس الدوله دیلمی که حاکم همدان بود فوت می‌کند. پس از وی نیز ابوسعید دار فانی را وداع گفت و کنار وی به خاک سپرده شد. پس از مرگ این دو مرد بزرگ یک چهارطاقی کوچک تا اواخر قرن سیزدهم مقبره ابن سینا و ابوسعید شد. 
اما در دوران قاجار که مقبره رو به ویرانی بود دختر عباس میرزا دست به ساخت دو گنبد کوچک مجزا برای هر یک از این دو بزرگوار زد. پس از آن نیز در سال 1299 شخصی خیر به نام محمد حسین فریدالدوله گلگون همدانی دور قبر را دیوار کشید و سپس دو تالار کوچک و بزرگ برای کتاب و یک چاه و حوض به آرامگاه افزود. تغییر بعدی در زمان محمدرضا شاه پهلوی صورت گرفت. مقبره کنونی پس از طراحی آقای هوشنگ سیحون به اجرا رسید. آرامگاه ابوعلی سینا که شبیه به گنبد کابوس طراحی شد در سال 1330 تکمیل شد. سپس قطعات باقی مانده اسکلت ابوعلی سینا و ابوسعید به مقبره جدید منتقل گردید.

معماری آرامگاه بوعلی سینا همدان

معماری ارامگاه ابوعلی سینا
در بخش تاریخچه آرامگاه به طور مفصل درباره چگونگی پدید آمدن آرامگاه طبیب مشهور ایرانی ابن سینا سخن گفتیم. اما خوب است درباره معماری این آرامگاه نیز اطلاعات اولیه را داشته باشید. مقبره بوعلی سینا 3.090 متر مربع مساحت دارد. زیر بنای آرامگاه نیز 1.792 متر مربع است. این معماری که شبیه به گنبد قابوس ساخته شده نشان دهنده سبک معماری ایرانی الاصل این بناست. در واقع آرامگاه ابوعلی سینا از یک باغ بزرگ ایرانی، برج و گنبد تشکیل شده است. در باغ مجموعه آرامگاه ابن سینا حوض، آبنما و باغچه کاری‌های ایرانی مشهود است.
درست است که معماری این مجموعه فرهنگی و علمی ایرانی است. اما باید بدانید که سبک معماری آن به صورت تلفیقی معماری ایران باستان و همچنین معماری ایران بعد از اسلام طراحی شده است. جالب توجه است که برج این آرامگاه 12 ستون دارد که نمادی از 12 دانش و علوم ابن سیناست. ایوان بنای این آرامگاه دارای 10 ستون است که نشان دهنده این است که آرامگاه ابوعلی سینا در قرن 10 ساخته شده است. نمای سنگی این سازه نیز شبیه به کاخ‌های باستانی ایران و قسمت‌هایی از آن براساس بناهای مصر و یونان ساخته شده است.
 

جاهای دیدنی اطراف آرامگاه ابن سینا

در شهر تاریخی همدان جاذبه‌های تاریخی و باستانی زیادی وجود دارد که بخشی از فرهنگ و تمدن ایران را به تصویر می‌کشد. یکی از مهم‌ترین این امکان دیدنی مقبره ابن سیناست. اما به دلیل این که این آرامگاه در مرکز شهر قرار دارد در نزدیکی آن جاذبه‌های دیگری وجود دارد که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نیست.

جاهای دیدنی اطراف آرامگاه ابن سینا عبارتند از:

  • مجموعه گنجنامه
  • آرامگاه باباطاهر
  • موزه هگمتانه
  • موزه مفاخر

آشنایی با بخش‌های مختلف آرامگاه ابن سینا

بخش های مختلف ارامگاه ابوعلی سینا
مجموعه آرامگاه بوعلی سینا بزرگ مشهور ما ایرانیان دارای بخش‌های مختلفی است. هر کدام از این بخش‌ها در دروه‌ای خاص به این مجموعه اضافه شده است. برای بازدید از جاهای دیدنی این آرامگاه در این قسمت همراه ما باشید.

مقبره‌ها:
همانطور که گفته شد در این مجموعه علاوه بر مقبره ابن سینا مقبره ابوسعید دخدوک و عارف قزوینی وجود دارد. با ورود به این مجموعه سمت راست آرامگاه بوعلی سینا و در سمت چپ آرامگاه ابوسعید قرار دارد. روبروی خیابان بوعلی همدان در حیاط شرقی این مجموعه نیز مقبره ابولقاسم عارف قزوینی که شاعر معروف و مهمی در ایران است قرار دارد.

محوطه مقبره:
محوطه و یا فضای باغ مانند مجموعه آرامگاه ابن سینا از قسمت‌های تماشایی و روح نواز این بنای فرهنگی است. مقبره بوعلی سینا درست در یک میدان واقع شده که اطراف آن به صورت دایره‌ای و میدانی است. این محوطه که در قسمت ورودی مجموعه است تماما با باغچه‌های پر از گیاه، درخت و گل و چشمه و حوض‌های شکیل زینت شده است. 

کتابخانه:
یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این مجموعه کتابخانه است. این کتابخانه در نزدیکی مقبره ایشان در حشن هزار ساله بزرگداشت این مرد بزرگ ساخته شد. این کتابخانه با حضور بزرگ‌ترین اشخاص فرهنگی افتتاح شد. اطلاعیه برگزاری این همایش بین الملی در سال 1329 به محافل ادبی جهان ارسال گردید. در این کتابخانه 8000 کتاب ایرانی و خارجی با عناوین مختلف نگهداری می‌شود که برخی نسخه اصلی و خطی هستند که بسیار ارزشمند می‌باشند. 

تندیس ابن سینا:
از بوعلی سینا تصاویر زیادی به صورت مجسمه و یا نقاشی وجود دارد. اما نزدیک‌ترین تصویر به نسخه اصلی ظاهر بوعلی سینا تصویر استاد ابوالحسن صدیقی است. این تندیس 4 و نیم تن وزن دارد. ارتفاع آن 3 متر و 10 سانت و عرض تندیس آرامگاه ابوعلی سینا 90 متر است. این مجسمه از سنگ مرمر اصل قم ساخته شده و در روی یک پایه‌ درست وسط میدان ضلع شرقی قرار گرفته است.

موزه آرامگاه:
یکی دیگر از بخش‌های دیدنی مجموعه آرامگاه بوعلی موزه است. موزه در سال 1330 هجری شمسی در بخش تالار جنوبی بنا شده است. درون این موزه اشیای قدیمی و از هزاران سال پیش در دسته‌ بندی‌های مختلف نگهداری می‌شوند.

اطلاعات جالب درباره آرامگاه ابن سینا

در این قسمت شما را با اطلاعات و ویژگی‌های قابل توجه درباره این آرامگاه آشنا خواهیم کرد.
تخته سنگ مرمر آرامگاه از یک سنگ یکپارچه به طول 2.55 و عرض 1 متر است که روی آن کتیبه‌ای به خط ثلث کشیده شده است. این تخته سنگ میان 12 پایه برج قرار دارد.
هر یک از پایه‌های برج کف زیرین آرامگاه بوعلی با گنبد این مقبره 23 متر فاصله دارد. 
گنبد این مقبره به شکل مخروطی است و تقریبا 6 متر ارتفاع دارد. 
در محوطه آرامگاه 20 قصیده وجود دارد که به خط ثلث است. این اشعار متعلق به بوعلی سیناست که روی لوح‌های مرمر نوشته شده است.
مضمون شعرهای نوشته شده بر روی 40 لوح مرمر درباره سیر روح انسانی و ارتباط انسان با عالم جسمانی است که نشان از فلسفه و حکمت این طبیب بزرگ دارد.
کتاب قانون ابوعلی سینا در برخی از دانشگاه‌های بزرگ پزشکی جهان تدریس می‌شود. 
تندیس‌ها و جوایز زیادی در حوزه پزشکی و فلسفه در جهان با نام ابوعلی سینا به افراد موفق تعلق می‌گیرد.
در سمت راست این مجموعه تندیس پیشرفت علم صلح آمیز سازمان ملل متحد وین که در سال 2009 به ایران تقدیم شد قرار دارد.
 

اطلاعات آدرس آرامگاه ابوعلی سینا 

آدرس ارامگاه ابوعلی سینا
آرامگاه ابن سینا در شهر همدان، میدان بوعلی سینا واقع شده است. این آرامگاه از سری مهم‌ترین جاهای دیدنی همدان است که بازدید از آن به تمامی گردشگران داخلی و خارجی پیشنهاد می‌شود. آرامگاه طبیب مشهور ایرانی درست در مرکز شهر همدان قرار دارد و دسترسی به آن بسیار آسان است. بهترین راه رسیدن به این بنای تاریخی، فرهنگی و علمی استفاده از تاکسی سرویس و ارزان‌ترین راه استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مثل اتوبوس است.
مقبره بوعلی سینا در شش ماه اول سال از ساعت 8 و نیم صبح تا ساعت 8 شب و در شش ماه دوم سال از ساعت 8 و نیم صبح تا ساعت 5 عصر در حال خدمت رسانی به گردشگران است. این مجموعه همه روزه به جزء ایام سوگواری رسمی چون عاشورا و تاسوعا، 28 صفر، شهادت امام جعفر صادق، 21 رمضان و 14 خرداد فعالیت دارد.

آرامگاه ابوعلی سینا همدان یکی از مهم‌ترین آرامگاه‌های مهم از بزرگان ایران است. در واقع پس از آرامگاه سعدی، حافظیه شیراز، آرامگاه فردوسی مشهد، آرامگاه ابن سینا از سری مقبره‌های فرهنگی و ادبی و علمی می‌باشد. بازدید از این مقبره و همایش‌هایی که در بستر اینگونه فضاها برگزار می‌شود بسیار جذاب است.
اگر به دنبال رزرو بلیط هواپیما همدان و یا دیگر شهرهای توریستی ایران هستید؛ به سایت چارتر 118 مراجعه کنید. با مراجعه به سایت ما می‌توانید از قیمت بلیط هواپیما به صورت روزانه اطلاع کسب کنید.


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.